zaterdag 14 juli 2012

Mozzerella zelf maken

Mozzerella maken


Susanne Kookt
Laatst toen ik dacht aan het things to bake list, vroeg ik me af wat ik hiena wilde gaan maken of wat er nog op de lijst moest staan. Mozzerella! Schoot er toen door mijn hoofd. Ik heb ooit hele slechte mozzerella gegeten van een huismerk en later een goede verse mozzerella en sindsdien weet ik dat er heel veel verschil tussen 'mozzerella' en 'mozzerella' zit.



Dan kwam nu de hamvraag, kan je mozzerella ook thuis maken? Of heb je daar veel specialistische spullen voor nodig of kan je het helemaal niet zelf maken. Op al die vragen had ik geen antwoord. Dus met goede moed de computer aangezet en even rondgesnuffeld op internet. Als snel kwam ik 1 veganistische variant tegen. Deze ga ik zeker onthouden en ook wel een keer uitproberen. Deze veganistische mozzerella maken was een meerdagen project. Deze mozzerella kon ik niet op mijn ene dag vrij nog even maken.
Na verder te zoeken kwam ik alleen mozzerella tegen waarin dierlijk stremsel werd gebruikt. Ik besloot om naar de supermarkt e gaan en dan maar een pak karnemelk erbij te kopen. Dit zou ik dan als zuring kunnen gebruiken, net zoals je hüttekäse enz maakt. De reden waarom ik niet meteen naar deze oplossing greep was simpel. Ik vond dat ik de vorige keer te weinig kaas over hield uit een pak melk. Ik hoopte dan ook dat met een simpele aanpassing of een ander recept ik zowiezo meer over zou houden om kaas mee te maken.

Eenmaal in de stad aangekomen, zie ik op de plank bij de toko een flesje vegetarische stremsel aan. 'Microbiotisch stremsel' genoemd. Ik koop het flesje en een pak melk en ga thuis meteen aan de slag.

Recept om zelf mozzerella te maken

Voor 1 bolletje mozzerella van 80 gram

Ingrediënten:

1 pak verse melk
5 druppels microbiotisch stremsel (als dit niet te vinden is 1 tl azijn)
1/4 tl citroenzuur
4 el water

Benodigdheden:

theedoek
zakdoek
elastiek
spatel/schraper
pan
garde
kopje
nieuwe huishoudhandschoenen/duizendingen silicone matjes

Bereidingswijze:
Doe de melk in de pan. Verwarm de melk tot 40 graden en haal dan de pan van het vuur.
Voeg het citroenzuur toe.
Doe 4 el water in een kopje en en voeg er het stremsel aan toe, roer dit goed door.
Giet dit kopje leeg in de pan met melk.
Roer het mengsel voor 30 seconen door elkaar.
Laat het vervolgens een half uur staan.

Als het goed is heb je dan witte korrelige drab  (wrongel) bovenop de melk liggen.
Volgens de omschrijvingen op internet zou de rest (de wei) helemaal helder moeten zijn, dan was het bij mij absoluut niet.  :S Nou gewoon doorgaan, dan zien we vanzelf of het goed is gegaan of niet...
Snijd de wrongel die nu bovenop lig in stukken van een centimeter. Bij mij was dit al in stukjes? Nou goed doorroeren dan maar! Vervolgens weer voor 10 minuten zachtjes laten koken.
Wel af en toe dooroeren, want we willen niet dat er iets gaat aanbranden.
Ondertussen prepareren we alvast de 'kaasdoek' en een 'lekbak'.

Pak een grote kom waar minstens 2 liter in past. Hang er een theedoek overheen.
De theedoek hoeft er niet strak overheen te worden gespannen. Er mag een kuiltje in zitten. Als hij straks maar niet in de uitgelekte 'wei' hangt.
Fixeer de theedoek met een elastiekje. Dan kan hij er niet meer vanaf glijden terwijl jij met warme melk in je handen staat. Leg de schone zakdoek op de theedoek.

Na 10 minuten zachtjes gekookt te hebben, haal je de pan van het vuur.
Laat hem nog 2-3 minuten rustig staan onder af en toe roeren.
Giet vervolgens de pan voorzichtig en beetje bij beetje leeg op de theedoek.
De wei loopt nu door de zakdoek en theedoek heen weg en de wrongel blijft erop liggen.

Als de wei niet meer wegstroomt, dan zit er misschien een beetje wrongel voor de gaten. Help de wei met wegstromen door even met de spatel of schraper over het doek heen te gaan. Het lijkt inmiddels wel op kwark of dikke yoghurt wat we in de doek hebben zitten. Dit heb ik hier al een beetje op smaak gebracht met een flinke snuf zout.

Susanne Kookt!
Pak vervolgens de punten van de theedoek bij elkaar en geef het voorzichtig een draai. Knijp voorzichtig nu het vloeistof uit de bal. Doe dit net zo lang totdat je een droge substantie overhoudt.

Susanne Kookt!Verwarm deze korrelige droge wrongel in de magnetron of in een pannetje tot hij ongeveer 70 graden is. Trek de huishoudhandschoenen aan en kneed het! Ja echt! We kneden de wrongel tot mozzerella!

Als het niet goed kneed is hij waarschijnlijk niet warm genoeg. Warm hem dan weer even bij, tot hij wel goed kneedbaar is. Goed blijven kneden voor een paar minuten.

Pak ondertussen een pan en vul deze met ijskoud water.
Kneed de mozzerella nog even  goed door.
Vorm er een bal van en laat de mozzerella schrikken in het ijskoude water.

En klaar is je mozzerella!


Eet smakelijk!






Geen opmerkingen:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...